вторник, 31 мая 2022 г.

       1 червня - Міжнародний День захисту дітей



          Літо починається з чудового свята – 
Міжнародного дня захисту дітей (International Day for Protection of Children).
Саме в дітях продовження роду людського й здійснення своїх мрій і сподівань на краще. 
Звідки до нас прийшло це свято? У 1925 році в Женеві (Швейцарія) проходила Міжнародна конференція Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, присвячена питанням благополуччя дітей. Для того щоб привернути увагу громадськості до проблем дітей, і було прийнято рішення про проведення цього свята. Але в той час День захисту дітей ще не відзначався повсюдно.
Після Другої світової війни, коли з’явилася величезна кількість дітей-сиріт та дітей-інвалідів, проблема збереження їх здоров’я і благополуччя стала як ніколи актуальною. У 1949 році рішенням конгресу Міжнародної демократичної федерації жінок, який пройшов у Парижі, 1 червня був оголошений Днем захисту дітей.
У Міжнародного дня дітей є свій прапор. Він символізує родючість, ріст і гармонію. У центрі розташований малюнок планети Земля – нашого спільного дому, а навколо розташовані людські фігурки червоного, синього, жовтого, чорного й білого кольору, що символізують різноманітність і терпимість.
В Україні цей день відзначається із 1998 року. 
До речі, на Сейшельських островах відзначається не день, а цілий Місяць захисту дітей.
Є держави, де влаштовують свято дітей 20 листопада - в день затвердження Конвенції прав дитини. 
Також 1 червня відзначається ще одне нове свято на нашій планеті – Всесвітній день батьків (Global Day of Parents), яке заснували на 66-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, у вересні 2012 року. Це також щорічне свято, яке відзначатиметься «в честь батьків у всьому світі», починаючи з 2013 року.
Міжнародний день захисту дітей нагадує всім дорослим про те, що діти мають права і їх потрібно дотримуватися і захищати.
Діти мають право на життя, освіту, лікування, відпочинок і дозвілля. Право на свободу власної думки і релігії. Діти повинні бути захищені від фізичного та психологічного насильства, від експлуатації їх дитячої праці.
Діти цілком залежать від нас, потребують нас і довіряють нам. І якщо ми, дорослі, будемо пам’ятати про це щодня, а не тільки у свята, то життя дітей завжди буде світлим і радісним, яскравим і цікавим!

Комментариев нет:

Отправить комментарий