четверг, 28 июля 2022 г.

 

 

            28 липня в Україні відзначають День Хрещення Київської Русі – України, 

а також День Володимира Великого. Цього року наша країна також уперше відзначає

День Української Державності.

Цей день офіційно називається День Хрещення Київської Русі – України. Його було засновано указом третього президента  України  Віктора Ющенка  від  25 липня 2008 року.

Дату обрано не випадково. За переказами, саме  в  цей  день у 988 році князь  Володимир прийняв  нову віру  і  повернувся  до Києва, щоб  охрестити  народ Русі. До речі, точну дату  хрещення  так  і  не  встановили,  її  відзначили лише ймовірно. Це 14 серпня (за старим стилем) 988 року.

Історія хрещення Київської Русі

У ті  часи звернення до християнської  віри було звичною  практикою поведінки Візантії з войовничими кочівниками. Подібну практику вирішили застосувати до Київської Русі. Для цього Константинопольський патріарх Фотій І  відправив  до Києва послів.

Джерела  стверджують, що в  цей  час  були  хрещені  князі  Аскольд  та  Дір з "боярами". Проте інші джерела свідчать, що перше хрещення на Русі сталося за часів Василя І та патріарха Ігнатія.

Так, першим  правителем  Київської  Русі, котрий прийняв християнство, була бабуся    Володимира    Великого,   княгиня    Ольга.  Вважається   також,   що Володимир   вирішив   хрестити   Русь   з  політичних  мотивів,  прагнучи  цим об'єднати ворогуючі племена і зміцнити владу.

У "Повісті минулих літ" згадується "випробування вір",  яке відбувалося перед хрещенням. Київському  князю  пропонували  прийняти  іслам  та  іудаїзм, але зупинився на християнстві. Володимир прийняв хрещення у Херсонесі та взяв собі ім'я Василь. Також він одружився з візантійською принцесою Анною.

У свою чергу масове хрещення жителів Русі відбулося у Дніпрі. Водночас його підтримали не всі. Тих, хто був незгодний, змінити  віру  доводилося  вмовляти, іноді це робили з допомогою зброї.

День Української Державності

Сьогодні,  28  липня  2022  року,  Україна   вперше  відзначає   нове   державне свято - День  української  державності.  Про  його  започаткування  український президент  Володимир  Зеленський  оголосив  рік  тому,  24  серпня  2021 року, у день святкування 30-річчя незалежності України.

Виступаючи  з  промовою  на  Майдані  Незалежності,  Зеленський  в  прямому ефірі підписав указ "Про День української державності". Цей документ започатковує традицію відзначати нове свято щороку 28 липня - у День хрещення Київської Русі - України.

В  указі  президента  йдеться,  що  історія  української  державності сягає своїм корінням "часів  заснування  міста  Києва  та  розквіту  держави  за  часів князя Київського    Володимира    Великого".   Саме    він,    прийнявши    у   988  році християнство, "засвідчив цивілізаційний вибір Київської Русі".

Спадкоємцями Київської держави тих часів Україна вважає:

  • Галицько-Волинське князівство;
  • Українську козацьку державу;
  • Українську Народну Республіку;
  • Західноукраїнську Народну Республіку;
  • Українську Державу;
  • Карпатську Україну;
  • сучасну незалежну Україну.

В указі також зазначено, що День Української Державності Україна  святкує, керуючись Актом проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, який був схвалений 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням.




Комментариев нет:

Отправить комментарий